Оправдано поносни …

Један од пројеката нашег Музеја у 2019. години односио се на израду базе података о југословенским Јеврејима који су се организовано исељавали у Израел у периоду од 1948, када је формирана држава Израел, па до 1952/3 године. Пројекат носи назив “Истраживање и дигитализација докумената о исељавању југословенских Јевреја у Израел 1948 – 1952/3” и заснован је на архивској грађи нашег Музеја и Архива Југославије. У питању је сложен, компликован, и за наш Музеј веома амбициозан пројекат. Иницијатор и аутор овог пројекта, односно партнер нашем Музеју у реализацији, је мр Драган  Крсмановић, војни историчар и пуковник у пензији са којим смо већ много пута успешно сарађивали, а аутор сајта / базе података јеврејских исељеника из Југославије у Израел је програмер, госпођа Драгана Понорац.

У сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка, у Београду, 16. децембра 2019. организовали смо свечано представљање овог пројекта. Одзив је био одличан, дошао је велики број посетилаца како из јеврејске заједнице, тако и из других установа. На овој свечаној презентацији учествовали су: Војислава Радовановић, директорка нашег Музеја, вођа пројекта Драган Крсмановић и ауторка сајта, односно базе података, Драгана Понорац, док је поздравни, уводни говор одржао наш домаћин, директор Завода, др Вук Вукићевић.

Поред троје наведених учесника у презентацији, остале чланове пројектног тима чинили су: Барбара Панић, кустос нашег Музеја, Милош Арсић, сарадник – истраживач, и сасвим волонтерски Бојан Зорић, колега историчар, који у нашем Музеју ради на једном другом, али сродном пројекту. Војислава Радовановић је представила публици поименце сваког члана пројектног тима, истакла њихове улоге, као и значај сâмог пројекта за рад нашег Музеја. Драган Крсмановић је одржао сажето, ефектно предавање о историјским и још више социолошким аспектима јеврејских исељавања из Југославије у Израел, а Драгана Понорац је практично приказала како је постављен сајт / база података у односу на званични сајт нашег Музеја, шта све садржи и како се користи. 

Свако је појединачно поздрављен аплаузом, да би се презентација завршила не само једним општим аплаузом, него и великим интересовањем публике за детаље који се односе на сајт о исељавању. Публика је постављала питања, давала предлоге, дискутовала, … Управо онако како и треба да се дешава приликом приказивања ове врсте стручног пројекта који, напомињемо, а рекли смо то и публици, заправо има могућност даљег развијања и допуњавања.

Изаражавамо велику захвалност Заводу за проучавање културног развитка на гостопримству и пријатељској подршци, као и Савезу јеврејских општина Србије који је финансирао наш пројекат.